Minister Diependaele bezoekt Oude Kerk Vichte

Op 1 september 2021, over deze onderwerpen: Onroerend erfgoed

Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Mathias Diependaele was op woensdag 1 september – op vraag van N-VA Anzegem - te gast in het historisch centrum van Vichte.

Minister Diependaele heeft onlangs subsidies vrijgemaakt voor het herstel van de Oude Kerk en de renovatie van het Kasteel Verhaeghe. Wegens de droge zomers en de jarenlange bemaling in de buurt voor de bouw van appartementen, vertoont het kerkje ernstige barsten en scheuren. Door de daling van het grondwaterpeil is de noordelijke kruisbeuk aan het verzakken. Binnenin de kerk werd eind 2019 een stutting aangebracht om verdere schade te vermijden.

Schepencollege wou kerk verkopen …

Sedert september 2019 is het kerkje voor alle gebruik gesloten. De gemeente heeft toen laten weten dat dit vermoedelijk één jaar zou duren. Inmiddels zijn we meer dan twee jaar verder en is er eindelijk zicht op een aanvang van restauratie. Het schepencollege was al die tijd van mening dat er geen subsidie kon worden verkregen en er was zelfs het voorstel om de kerk van de hand te doen aan Leiedal. Dankzij de tussenkomst van minister Diependaele wordt onze kerk in ere hersteld.

Erfgoed voor volgende generaties

Voor de restauratie van de Oude Kerk werd na ons overleg met de minister op 5 juli 2021 een subsidie goedgekeurd van 175.000 euro voor de stabiliseringswerken. Volgens de minister kan voor de herstellingen en de interieurschilderwerken opnieuw hetzelfde bedrag worden toegekend. ‘We willen vooral inzetten op het onderhoud van ons erfgoed want dat is minder drastisch dan het te moeten herstellen. En dit erfgoed moeten we zeker doorgeven aan de volgende generaties’, aldus minister Diependaele. We vernemen dat er begin 2022 een aannemer zal worden aangesteld en we hopen dat de restauratie in april/mei een aanvang zal kunnen nemen. N-VA Anzegem blijft dit met stip opvolgen.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is