Geschiedenis

De "roots" van NVA Anzegem gaan terug tot de jaren '60 met Volksunie-afdelingen in elk van de deelgemeenten Tiegem, Vichte, Anzegem en Ingooigem.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1970 was er één VU verkozene in Tiegem. 
Na de samenvoeging van de gemeenten slaagde de VU erin, bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1976, in de fusiegemeente Anzegem ook één zetel in de wacht te slepen.

 

Minder succesvol waren de gemeenteraadsverkiezingen van 1982 en 1988 : telkens geen VU mandataris.

 

Bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen van 1994 werd dan maar besloten in kartel te gaan met RED, Recht en Democratie. 
Dit was een succesvolle operatie. RED had vier verkozenen in de gemeenteraad, waarbij terug één VU vertegenwoordiger.

 

De gemeenteraadsverkiezingen van 2000 waren niet schitterend voor RED: een terugval van 4 naar 2 zetels met één VU verkozene in de OCMW raad.

Bij de verdamping van VU-ID hebben de meeste Anzegemse VU leden zich teruggevonden in het gedachtengoed van de N-VA.

 

Voor de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 vormde N-VA terug kartel met RED. RED had één verkozenen in de gemeenteraad en één in het OCMW, beiden geen N-VA'ers. 

Wel vinden we één N-VA lid terug in de gemeenteraad bij het kartel CD&V-Gem-Welzijn.

***

Zondag 14 oktober 2012 werd een historische dag voor Anzegem. Onze lokale N-VA-afdeling kwam voor het eerst met een eigen lijst op en behaalde 2 zetels (10,1 % / 1069 kiezers)!

Ook bij de provincieraadsverkiezingen deden we het goed in Anzegem : 25,4 % / 2561 kiezers.

N-Va levert in deze legislatuur (2012-2018) de schepen van onderwijs en toerisme (Noël Veys - later vervangen door Koen Tack).

***

Bij de verkiezingen van mei 2018 behaalt N-Va Anzegem opnieuw 10,1%, een bestendiging van de score, maar verliest alsnog een zetel.
In deze legislatuur levert N-Va de voorzitter van de gemeenteraad in de persoon van Koen Tack.