Geen trajectcontroles N36 en N382 vòòr 2018

Op 27 oktober 2015, over deze onderwerpen: Mobiliteit en verkeersveiligheid, Veiligheid

De trajectcontroles op de N36 in Vichte en N382 in Anzegem komen er niet voor 2018. De gewestwegen staan niet bovenaan de lijst van de 26 meest ongevalsgevoelige wegen in Vlaanderen. Ook de kostprijs van 320.000 euro schrikt de gemeente af. "Er is nu geen geld", zegt schepen van Financiën Johan Delrue.

Bron Nieuwblad - PETER LANSSENS

De N36, er wordt gedacht aan een strook tussen het centrum van Vichte en het kruispunt Belgiek in Deerlijk, staat op plaats dertien. De N382 in Anzegem op plaats zeventien. Daar wordt aan de Statiestraat gedacht. "We beginnen bovenaan de lijst en pakken vier trajecten per jaar aan", legt Bob D'hoedt, raadgever verkeersveiligheid van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA), uit. De kabinetsmedewerker was in Ingooigem voor de officiële heropening van de doortocht (N36) na zware wegenwerken. "De trajectcontroles zijn dus niet voor de komende jaren. Tenzij steden en gemeenten die hoger op de lijst staan afhaken."
 

Nummerplaatherkenning

Ook de kostprijs is nu bekend. De twee trajectcontroles samen kosten 320.000 euro, waarvan de Vlaamse overheid de helft betaalt. De andere 160.000 euro moet Anzegem ophoesten, maar dat is momenteel niet haalbaar. "Die trajectcontroles komen er niet voor 2018", zeggen schepenen Johan Delrue (OK) en Noël Veys (N-VA). "Vroeger kan niet omdat we er deze legislatuur geen geld meer voor hebben. We willen ook eerst laten nagaan of die trajectcontroles ook kunnen uitgerust worden met camera's met nummerplaatherkenning. Zo kunnen we ook de strijd tegen criminaliteit opvoeren."
 

Nog maatregelen

Bij trajectcontrole fotograferen camera's op twee punten langs de weg iedere wagen, waarna een computer de gemiddelde snelheid berekent. Wie te snel rijdt, krijgt een boete.

Bob D'hoedt maakte nog eens reeks andere maatregelen bekend om de verkeersveiligheid te verhogen. Zo komen er fietspaden op de N382 tussen het Dorpsplein in Anzegem en Kaster. Aan de aansluiting van de N36 op de N382 in Kaster is een verkeerspoort gepland. De heraanleg van de Grote Leiestraat (N382) in Anzegem, met fietspaden aan beide kanten van de weg, zit ook op de rails. Al is de uitvoering ook hier ten vroegste voor 2018.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is