U bent hier
Programma 2024
INLEIDING

Het verhaal van de N-VA is een verhaal van steden en gemeenten waar Vlamingen thuis zijn.
Lokale besturen staan het dichtst bij de burger. Ze kunnen nog echt beslissingen nemen die ervoor zorgen dat mensen zich blijven ‘thuis voelen’ in de eigen buurt. Dat burgers zich ergens goed voelen, verbonden mee voelen, verankerd zijn.
N-VA-gemeenten zijn gemeenten waar Vlamingen zich thuis voelen. Ze garanderen onze veiligheid, bieden hun burgers ankers en beschermen onze manier van leven. Ze creëren welvaart voor burgers, voor bedrijven, voor Vlaanderen.
Ze geven zuurstof aan het rijke, Vlaamse verenigingsleven dat we terugvinden in onze sportclubs, in onze jeugdbewegingen, in onze culturele verenigingen, ... zodat die gemeenten een warme, gezonde en aangename thuis worden.
N-VA Anzegem legt dan ook voor de komende legislatuur volgende speerpunten op tafel:
- Een nieuw gemeentelijk ruimtelijk structuurplan
- De opmaak van een ouderen- en jongerenplan
- Voldoende beschikbare locaties voor het verenigingsleven
- Het uitvoeren van de gemeentelijke kerntaken met de beschikbare financiële middelen
- Veilige en vlotte mobiliteit
- Zorgen voor een welvarend Anzegem
“We pleiten voor een degelijk bestuur, een gezonde begroting zonder de mensen nog meer te belasten en een correct en rechtvaardig beleid dat niemand laat vallen.
Een stem voor de N-VA is een stem voor u.”
Koen Tack Lijsttrekker
Frederik Cardon Voorzitter
RUIMTELIJKE ORDENING

We versterken onze kernen door kwalitatief te verdichten en de ruimte efficiënter te benutten
-
We herformuleren een heldere ruimtelijke visie op ons grondgebied (cf. de bouwshift) met de blik op lange termijn (30 jaar of meer).
- We maken werk van een hernieuwd Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan waarin de richtlijnen vastgelegd worden voor de kwalitatieve inrichting van het openbaar domein.
Hierbij moet kritischer gekeken worden naar het vergunnen van appartementsgebouwen.
We stimuleren dan ook nieuwe woonprojecten die jonge gezinnen kunnen aantrekken.
- We snijden geen afgelegen locaties aan die ver verwijderd zijn van voorzieningen.
- We willen de eigenheid van elke deelgemeente opwaarderen. Elke dorpskern verdient bijzondere aandacht. Door gerichte ontwikkeling verzekeren we de leefbaarheid van de deelgemeenten.
- We maken optimaal gebruik van het bestaande ruimtebeslag door meer in te zetten op de (her)ontwikkeling van verlaten of verouderde sites en onderbenutte terreinen.
- We voorzien voldoende plaats voor bedrijvigheid. Met reconversie kunnen we nieuwe ruimte vrijmaken door bv. verlaten bedrijfssites in te vullen met KMO-activiteiten .
We beschermen onze open ruimte tegen versnippering en het biodiversiteitsverlies
- We bouwen slimmer door kwalitatief te verdichten en een efficiënter ruimtegebruik dat het rendement van ons bestaand ruimtebeslag kwalitatief verhoogt.
- We versterken en beschermen de groene open ruimte, ook op lange termijn en houden zo wonen, landbouw, natuur en recreatie in een gezond evenwicht.
- Daarnaast pleiten we dat de kerkwegels en aangelegde wandelpaden goed onderhouden worden.
- We blijven ook standvastig vasthouden aan de regel dat elke gevelde boom moet vervangen worden door nieuwe bomen op plaatsen waar dit opportuun en mogelijk is.
- De vele regenachtige periodes mogen we niet uit het oog verliezen, dus moet ook aandacht besteed worden aan wateropvangbekkens in waterrijke of - gevoelige gebieden.
We gaan voor een duurzame groei en effecten op lange termijn door een integrale aanpak over alle domeinen
- Grachten spelen een grote rol voor landbouw en ecosysteemdiensten. We stimuleren economische ontwikkeling, integratie met het omliggende landschap, natte natuur en een betere waterkwaliteit.
- We anticiperen en houden rekening met de vergrijzing en gezinsverdunning om de juiste woningen te voorzien. Ook de betaalbaarheid is een uitdaging en die jonge gezinnen uit de kern jaagt naar de zoveelste verkaveling, appartementsblok of service flat buiten onze bebouwde kom. Door kernversterking kiezen we voor het juiste type woning op de juiste plaats om aan die behoeftes te voldoen. Door kwalitatief te verdichten, verbeteren we de leefbaarheid. Dat realiseren we door meer te eisen dan enkel het wettelijk noodzakelijke.
- We maken gebruik van voorwaarden en lasten in de vergunningverlening om, wie op strategische locaties in onze kern mag bouwen, te laten bijdragen aan een kwaliteitsvollere leefomgeving met meer publieke en groene ruimte, nieuwe doorsteken voor zacht verkeer, deelmobiliteit, publieke laadpalen en architectuur die ons karakter bewaart en sociale cohesie en ontmoeting stimuleert.
- We zetten in op de uitbouw van een functioneel en recreatief netwerk van trage wegen, zowel in de bebouwde als open ruimte. Wandel- en fietswegen verbinden gemeenten, wijken en mensen.
LEEFMILIEU

Mobiliteit verduurzamen door alternatieven aantrekkelijker te maken en het gedrag te sturen
- Over gemeentewegen zijn we heer en meester. We maken optimaal gebruik van het openbaar domein om woon- schoolomgevingen autoluw of -vrij te maken.
- Nieuwe ontwikkelingen komen bij goed toegankelijke mobiliteitsknooppunten en voorzieningen, zodat de auto minder noodzakelijk wordt (kernversterkend).
- Het STOP-principe is steeds onze hoeksteek. We koppelen ons groenplan met de veilige fiets- en voetgangersverbindingen, doorlopende straten, fietsstraten etc. en laten die systematisch mee opnemen bij nieuwe ontwikkelingen.
- We focussen op de fietsers en investeren in fietspaden en -snelwegen, trage verbindingen en degelijke infrastructuur met berging, oplaadpunten en herstel. We stimuleren het woon-werkverkeer per fiets met in de eerste plaats onszelf.
Groenere woonomgeving met een sterke biodiversiteit en een ecologisch natuurbeleid in de open ruimte
- We investeren zelf ook in de open ruimte en faciliteren het openruimtebeleid van Vlaanderen (Blue Deal, bosuitbreiding, Vlaamse parken). Tegenover elke kuub beton in de bebouwde ruimte, staat een evenwaardige investering of inspanning om elders de biodiversiteit te versterken.
- We vergroenen, bebossen, vernatten en ontharden. We zetten doelstellingen voor meer houtkanten, bos, natte natuur en ontharding in de open ruimte. We zoeken zelf minstens één betekenisvol project in elke categorie dat we zelf realiseren en daarna verder opschalen(bovenlokaal).
- We verlenen alle steun aan andere spelers die onze open ruimte komen versterken zowel overheden (ANB, VLM, VMM…) als het middenveld (Natuurpunt, Bosgroepen, Regionale Landschappen…).
Een lokale circulaire economie om de materialenvoetafdruk en het restafval te verminderen
- Ons afvalbeleid gaat voor minder. Het Lokaal Materialenplan is onze kapstok om maatregelen te nemen. We werken samen met de buurgemeenten voor initiatieven die de afvalberg verkleinen.
- We voeren een efficiënt beleid tegen zwerfvuil en sluikstort via Mooimakers en een strenge handhaving.
VRIJE TIJD

Vrije tijd vormt mee de gemeenschap
Van een gemeente een gemeenschap maken, dat is voor de N-VA de echte uitdaging. Het belang van het sociale weefsel in buurten en wijken kan niet onderschat worden.
En gemeente, wijk of buurt die aan elkaar hangt:
- zet dingen in beweging
- heeft bewoners die mekaar aanspreken bij problemen (lawaaioverlast, overhangende bomen,…) in plaats van meteen naar de rechter of de politie te stappen
- zorgt voor de nodige sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel
- zorgt voor gelukkigere en gezondere bewoners.
Wat mensen in hun vrije tijd doen, kan perfect bijdragen aan de versterking van deze sociale cohesie. Denk maar aan het verenigingsleven, het vrijwilligerswerk, de buurt- en wijkwerking, de jeugdwerking en het culturele en sportieve aanbod in de gemeente. Allemaal ideale en noodzakelijke bouwblokken om mensen bij elkaar te brengen en hun banden te versterken.
Ook binnen vrije tijd dient er rekening gehouden te worden met mensen met een beperking. Als N-VA werken we aan een drempelvrije gemeente.
Voldoende beschikbare locaties voor het verenigingsleven
Een beleid dat faciliteert in plaats van organiseert, waarin de gemeente ondersteunt en partner is.
- Er moet voldoende infrastructuur voorzien worden voor de jeugd en senioren.
- Elke deelgemeente moet kunnen beschikken over een lokaal ontmoetingscentrum waar verenigingen activiteiten kunnen organiseren en mensen elkaar kunnen ontmoeten.
- Er moet gezorgd worden voor voldoende vergader- en repetitielokalen.
- We stimuleren het gedeeld gebruik van ruimten (onder andere schoolgebouwen).
BESTUUR: FINANCIËN

Een N-VA bestuur staat voor een verstandig lokaal bestuur dat de belangen van haar inwoners centraal stelt. Om dit te doen zorgt ze dat haar eigen werking ten dienste staat van de burgers.
Zo staat een N-VA bestuur voor verantwoordelijk financieel beheer. Door te zorgen voor een gezonde financiële situatie, kan de gemeente blijven investeren in belangrijke projecten en diensten zonder haar schuldenberg te laten ontsporen.
Verantwoordelijk financieel beheer
- We pleiten voor een degelijk bestuur, een gezonde begroting zonder de mensen nog meer te belasten en een correct en rechtvaardig beleid dat niemand laat vallen.
- De gemeentelijke kerntaken moeten uitgevoerd worden met de beschikbare financiële middelen.
- Er moet zorgzaam omgesprongen worden met de publieke middelen en er moeten kosten besparingsinitiatieven bekeken worden.
- Er moet een actieve zoektocht gebeuren naar subsidies en samenwerkingsverbanden.
- Belastingen mogen in Anzegem in ieder geval niet meer stijgen om projecten te realiseren.
- Er zullen de volgende legislatuur keuzes moeten gemaakt worden. Alles kan niet onmiddellijk uitgevoerd worden.
BESTUUR: ORGANISATIE

Personeelsbeleid en betrouwbare dienstverlening
Een lokaal bestuur kan pas goed werken als ze kan rekenen op deskundige medewerkers.
Met een modern personeelsbeleid kan een stad of gemeente deze krachten vinden en behouden.
Dit houdt in dat we goeie medewerkers gaan belonen maar ook afscheid durven nemen van mensen waar we geen zinvolle taken meer voor hebben. Personeel is nu eenmaal duur en als N-VA willen we de middelen ten volle inzetten ten dienste van onze inwoners.
Gemeenten hebben nood aan een betrouwbare dienstverlening. Het optimaliseren van de dienstverlening kan niet meer zonder een verdere digitalisering.
- We willen als gemeente een moderne personeelsbeleid voeren. Hiervoor maken we gebruik van de nieuwe rechtspositieregeling.
° We willen ervaring gemakkelijker laten meetellen evenwaardig aan een diploma.
° We maken gebruik van onze lokale autonomie om een aantrekkelijker loonpakket op te stellen
voor knelpuntvacatures. - We willen volop gaan voor een actief bijscholingsbeleid.
- Voor toekomstige aanwervingen zetten we in op contractuele aanstellingen, dit kan onze gemeente de flexibiliteit geven die nodig is om de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen.
- We organiseren het aanwervingsbeleid van onze gemeente op een snelle en flexibele manier, zodat we goed kunnen inspelen op de evoluties van de arbeidsmarkt. We willen niet dat capabele kandidaten afhaken omwille van lange selectieprocedures en -termijnen.
- We zetten volop in cyberveiligheid! Onze gemeente verwerkt grote hoeveelheden persoonlijke gegevens van onze inwoners en deze moeten dan ook zo goed mogelijk beschermd worden.
VEILIGHEID

Een veilige gemeente is de basis van een gemeente in vorm. Bij veiligheid voor een lokaal bestuur denken we snel aan de lokale politie. Hoewel dit logisch is, is het slechts 1 deel van het verhaal want een veilige gemeente is een collectieve verantwoordelijkheid van zowel politie, het lokaal bestuur als van de burgers.
Naast de politie kan de lokale politiek ook zijn verantwoordelijkheid nemen om een veilige stad of gemeente te creëren. De meest gekende manier is het beteugelen van overlast via de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS-boetes). Daarnaast heeft de burgemeester en het college via de bestuurlijke handhaving zeker ook zijn rol te spelen, maar ook andere beleidsdomein zoals ruimtelijke ordening of de jeugddienst kunnen vanuit hun vakgebied helpen om onze gemeente veiliger te maken.
Het sluitstuk van een veilige stad of gemeente zijn haar inwoners. Zij zijn het vaakst aanwezig op onze straten en pleinen en kunnen dus ook het meeste zien of doen. Als lokaal bestuur willen we op een gerichte manier de nodige burgerzin ondersteunen.
Het lokaal bestuur als actor in de veiligheidsketen
- We willen een nultolerantiebeleid voor sluikstorters. Naast de GAS-boete krijgen sluikstorters via retributie ook de rekening voor de schoonmaakkosten gepresenteerd.
- Als N-VA gaan we voor een beleid dat overlast als geweld, te luide muziek of vervuiling van het openbaar domein aanpakt.
- We laten niet toe dat het openbaar domein en openbare gebouwen worden geclaimd door groepen overlastplegers. Indien nodig en als laatste optie maken we gebruik van plaats- en toegangsverboden om deze plekken te vrijwaren van overlast.
WONEN

Elke inwoner moet een kwaliteitsvol en betaalbaar dak boven het hoofd hebben, op maat van zijn of haar behoeften en in een aangename en leefbare omgeving.
Steun en hulp moeten terechtkomen bij de mensen die er ook echt nood aan hebben. Aan dit verhaal zijn duidelijke rechten en plichten verbonden.
Elke vorm van misbruik of fraude binnen het sociaal woonbeleid moet dan ook streng aangepakt worden, aangezien het net de zwaksten in onze samenleving zijn die hiervan het grootste slachtoffer zijn.
Als N-VA willen wij dan ook blijven gaan voor levenslang kwaliteitsvol wonen voor iedereen.
Een betaalbaar en diverse woonaanbod
- We moedigen een beleid aan dat renovaties van woningen stimuleert. Daarom richten we een centraal loket in waar de inwoners terecht kunnen met al hun vragen over bouwen, verbouwen, renoveren en energie. Dit loket is ook het centrale aanspreekpunt voor het aanvragen van premies in dit verband.
- We stimuleren de private markt die kwalitatief woonaanbod wil bij creëren in onze gemeente. Een groter aanbod drukt de woningprijzen en zorgt zo voor meer betaalbaar wonen.
- We leggen een woningmix op bij grotere bouwprojecten, dit om voldoende diversiteit in ons woningaanbod te bewaren en creëren.
- Om de kwaliteit van (meers)gezinswoningen te waarborgen, houden we bij het verlenen van een vergunning rekening met de minimale grondoppervlakten, voldoende fietsenstalling, afvalbergingen, …
- Om verkrotting en verloedering van het straatbeeld tegen te gaan, inventariseren we leegstaande en verwaarloosde panden en heffen hierop een lokale belasting.
- We stimuleren hergebruik en herbestemming van gebouwen in het kader van wonen.
Een sociaal woonbeleid op maat van de gemeente en haar inwoners
- We zetten noodwoningen in voor zij die in een tijdelijk precaire woonsituatie zitten, bijvoorbeeld naar aanleiding van een brand of onbewoonbaarheid.
Een kwaliteitsvol woonaanbod in een duurzame woonomgeving
- In het kader van woningbouw en grotere ontwikkelingen van woonprojecten moet rekening worden gehouden met de draagkracht van de buurt en de gemeente.
- In het openbaar domein moet toegankelijkheid leidend zijn door middel van aangepaste infrastructuur.
- Levenslang wonen moet ouderen in staat stellen hun woning aan te passen aan hun zorgbehoeften. Hiervoor moeten zij aanspraak kunnen maken op ondersteunende subsidies. (Bredere deuren, geen drempels, aangepast sanitair, …)
- We ijveren voor een voldoende aanbod van aangepaste en betaalbare woningen voor ouderen en mensen met een beperking.
MOBILITEIT

Het aantal verkeersdoden ligt nog altijd hoog. Daarom moet verkeersveiligheid onze topprioriteit zijn op het vlak van mobiliteit. We moeten investeren in een veilige infrastructuur: meer en betere fietspaden, aangepaste schoolomgevingen en een weginrichting die aangepast is aan het verkeer.
Voor de N-VA is de fiets een volwaardig transportmiddel. Met een doordacht beleid en wat goede wil kan Vlaanderen zijn positie als fietsregio nog verder verstevigen. Meer dan de helft van de verplaatsingen die we met z’n allen maken, zijn korter dan 5 kilometer. Toch nemen we ook voor die kleine verplaatsingen meestal de wagen. Als N-VA zijn we een grote voorstander van de uitbouw van een degelijk en kwaliteitsvol fietspadennetwerk.
Het fileprobleem kunnen we alleen oplossen door op verschillende vervoermiddelen tegelijk in te zetten. Op gemeentelijk vlak moeten we keuzes maken rekening houdend met de lokale verkeerssituatie en de specifieke mobiliteitsnoden. Op deze manier werken we aan een vlotte verkeersdoorstroming.
Verkeersveiligheid
Bij beslissingen over mobiliteit, moet er rekening gehouden worden met zwakke weggebruikers.
Niet alleen schoolgaande jeugd en kinderen, maar ook de mindervaliden en senioren mogen we niet vergeten.
- We zorgen voor een wegbeeld en een inrichting die uitnodigt tot aangepast rijgedrag.
- Het lokaal bestuur richt school- en fietsstraten in daar waar het nuttig is.
- We maken voldoende middelen vrij voor sensibilisering en verkeersopvoeding.
De fiets als volwaardig transportmiddel
- Er moet ook gezorgd worden voor verkeersveilige voet- en fietspaden die toegankelijk zijn en goed onderhouden worden. De slechte toestand van veel fietspaden en voetpaden moet dringend aangepakt worden.
- Bij de inrichting van het openbaar domein, houden we steeds rekening met fietsers en andere trage weggebruikers. Zo voorzien we steeds voldoende fietsenstallingen en een vlot toegankelijk openbaar domein.
- We geven als lokaal bestuur het goede voorbeeld en zetten maximaal in op fietsgebruik voor de eigen werking. Het personeel wordt gestimuleerd om de fiets te gebruiken. Bij de vernieuwing van het wagenpark kunnen bijvoorbeeld enkele auto's worden vervangen door elektrische dienstfietsen.
Openbaar vervoer
De N-VA wil alle vervoermiddelen een juiste plaats geven in het verkeer. We bouwen verder aan netwerken voor zowel de fiets, de auto als het openbaar vervoer waarbij we geval per geval naar de beste oplossing zoeken.
- We ijveren bij de NMBS en de bevoegde beleidsverantwoordelijke minister, om ook in het weekend treinen te laten stoppen in Vichte en Anzegem.
Vlotte doorstroming
- We ontmoedigen sluipverkeer in samenspraak met bewoners. Samen stellen we de probleempunten vast en werken we naar een oplossing die zowel de rust in de buurt als de vlotte bereikbaarheid van gemeentelijke diensten en handel garandeert.
- Bij grote projecten houden we voldoende rekening met de mobiliteitstoets of mobiliteitsstudie. We leggen in dat kader ook voorwaarden op bij het afleveren van de omgevingsvergunning om een vlotte mobiliteitsafwikkeling te garanderen.
- We spelen een actieve rol in de vervoerregio. Dit is het meest geschikte platform om bovenlokale problemen vast te stellen en te werken aan oplossingen.
ECONOMIE EN MIDDENSTAND

Als N-VA dragen we het lokaal economisch weefsel een warm hart toe. We ondersteunen iedereen die onderneemt en werkt en geven het lokaal ondernemerschap maximale kansen.
Waar de markt gaten laat vallen kan een lokaal bestuur ook actief ingrijpen. Leegstand in de winkelstraten of onbenutte gronden op de bedrijventerreinen zijn gemiste kansen. Via een actief leegstandsbeleid of door het voortouw te nemen in (her)bestemming van gronden en gebouwen zorgt een lokaal bestuur voor nieuwe impulsen in het lokaal ondernemerschap.
Een welvarend Anzegem
- Een goed draaiende economie is cruciaal voor de welvaart van Anzegem. Om die welvaart te verzekeren, moeten we blijven investeren in de ondernemingen en de innoverende creativiteit van onze middenstand.
- Er dient een ondernemersvriendelijk klimaat gecreëerd te worden dat de lokale economie en de lokale landbouw ondersteunt.
Ondernemingsvriendelijke diensten en beleid organiseren
- Via een goed afgebakend kernwinkelgebied maken we werk van een evenwichtig en bereikbaar centrum met plaats voor handel en horeca maar even goed met aandacht voor wonen, vrije tijd en groene ruimtes.
- We richten de openbare ruimte in tot een sfeervolle omgeving. Met terrassen en extra groen maken we van het centrum een aangename plaats om te vertoeven.
- We organiseren de gemeentelijke administratie op een klantvriendelijke manier. Op het gemeentehuis maken we 1 aanspreekpunt voor vragen over vergunningen, belastingen of gemeentelijke initiatieven.
- We pleiten voor open en tijdige communicatie over openbare werken. We beperken de hinder en reiken proactief informatie uit over de ondersteunende maatregelen van andere overheden.
SOCIALE ZAKEN EN WELZIJN
De N-VA wil van iedere gemeente een warme lokale gemeenschap maken, waar er plaats is voor iedereen.
Een sterk sociaal weefsel en een leefbare buurt staan hierbij voorop.
Wie het moeilijk heeft, willen we verder helpen, tot mensen hun situatie hebben verbetert en weer zelfredzaam zijn.
Elke inwoner van de gemeente heeft namelijk bepaalde rechten, maar hier tegenover staan ook plichten.
Deze twee principes moeten in evenwicht zijn.
Vast werk en een eigen woning blijven de beste garanties tegen armoede.
Sociale uitsluiting en vereenzaming moeten maximaal vermeden worden door de deelname aan het maatschappelijke en gemeenschapsleven te versterken.
Sterke buurtnetwerken zorgen ervoor dat mensen verankerd zijn in hun eigen leefomgeving en dat mensen naar elkaar omkijken.
Het lokale zorgaanbod moet toegankelijk zijn en focussen op gezondheid, preventie en sensibilisering. En ook voor wie zorgt moet gezorgd worden.
De N-VA blijft gaan voor een warmhartige lokale gemeenschap met een sterk sociaal weefsel.
Beleid op maat van jonge gezinnen
Zowel voorschools als buitenschools, maar ook het aanbieden van occasionele opvang hoort hierbij. Dit kan ook in partnerschap met privé-initiatieven.
Want wat goed is voor kinderen, is goed voor iedereen.
Aandacht voor ouderen
Aandacht voor jongeren