Ook Anzegem moet "beter doen met minder"

Op 27 april 2012

Dinsdag 27 maart 2012 verscheen in Het Laatste Nieuws een analyse van de financiële situatie van de gemeente Anzegem.

Op basis van publieke cijfers van het Agentschap Binnenlands Bestuur (ABB) van de Vlaamse overheid komt professor Herman Matthijs tot de conclusie dat  Anzegem de financiën en dan vooral de schuld dringend onder controle moet brengen, want lenen kost geld.

 

Sinds de vorige gemeenteraadsverkiezingen is de schuld in Anzegem met 13,43 % gestegen. De totale schuld per Anzegemnaar bedraagt nu 1347,21 €, bijna 200 € meer dan de gemiddelde Vlaming. Het is duidelijk dat het nieuwe gemeentebestuur na de lokale verkiezingen een voorzichtig financieel beleid zal moeten voeren. Ze moet "beter doen met minder".

 

N-VA Anzegem kiest voor een zuinig bestuur en een voorzichtig uitgavenbeleid. Wij stellen een betere samenwerking voor tussen gemeente en OCMW met grotere efficiëntie tot gevolg. Bijvoorbeeld inzake personeel, huisvesting, ICT, aankopen en investeringen kan er heel wat samen aangepakt worden.

Aan de uitgavenzijde geven we voorrang aan de dringendste noden in de gemeente en aan zaken die het leven van al onze inwoners veiliger en aangenamer maken, zoals:
- bestaande infrastructuur beter onderhouden;
- nieuwe projecten laten beantwoorden aan de behoeften van de betrokkenen en kaderend in
een lange termijnvisie;
- serviceflats, extra rusthuis, een dienstencentrum voor senioren;
- goede en veilige huisvesting voor jeugdbewegingen en behoorlijke infrastructuur en dienstverlening aan alle verenigingen;
- infrastructuurwerken die de veiligheid van voetgangers en fietsers verhogen en de dorpskernen gezelliger maken.
N-VA Anzegem wenst hierbij maximaal een beroep te doen op mogelijkheden tot subsidiëring door andere overheden.

Voor enkele van bovenstaande zaken vindt N-VA Anzegem dat de gemeente het initiatief moet nemen, maar dat de financiering kan gebeuren door de private sector.

Aan de inkomstenzijde wil N-VA Anzegem geen straffe uitspraken doen over belastingverlagingen. Laat er echter geen twijfel over bestaan: N-VA Anzegem zal erop toezien dat elke eurocent tweemaal wordt omgedraaid vooraleer hij wordt uitgegeven.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is