Minister Bourgeois beschermt mouterij-brouwerij Verhaeghe in Vichte

Op 6 juni 2012

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, heeft de voorlopige bescherming van de mouterij – brouwerij Verhaeghe, gelegen in de Beukenhofstraat in Vichte, Anzegem, ondertekend. De brouwerij wordt beschermd omwille van haar industrieel-archeologische waarde, als typevoorbeeld van een mouterij – brouwerij ontstaan in de late 19de eeuw. Ook de hopmaler en een basculeweegschaal zijn in de bescherming opgenomen. In principe volgt, na het doorlopen van de procedure met onder meer een openbaar onderzoek, binnen een jaar de definitieve bescherming.

 

De mouterij – brouwerij in Vichte is een bedrijf met vier generaties brouwers uit de familie Verhaeghe, opgericht in 1885,” aldus minister Bourgeois. “De kleine familiebrouwerij evolueerde steeds mee met de wijzigende biermarkt en illustreert de evolutie van de Vlaamse bierproductie als industrieel proces. Typerend voor deze dorpsbrouwerijen is de aanwezigheid van een mouterij, waarbij de brouwer zelf instond voor de volledige verwerking van gerst tot bier.”

 

Dankzij tal van uitbreidingen en moderniseringen tijdens het interbellum, de jaren 1960 en het laatste decennium zetten de achterkleinzonen van de oprichters de gaaf bewaarde brouwerij nog steeds voort. In de loop der jaren kwam er een bottelarij bij, en een gebouw voor de koeling van de bieren van lage gisting.

 

Het gebouwbestand van de mouterij – brouwerij is bewaard in zijn oorspronkelijke samenstelling uit 1885 met de typerende oprijlaan loodrecht op de openbare weg. De installaties, zoals de mouttoren met moutverdieping, de weekbakken en kiemvloeren, de opslagzolders en de vrijstaande fabrieksschoorsteen dateren uit de late 19de eeuw.

De brouwinstallaties zijn ontmanteld tijdens WO I en dateren dus grotendeels uit het interbellum, met brouwketels geplaatst in 1920 en het koelschip uit 1930.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is