485.000 euro voor restauratie van Sint-Jan de Doperkerk in Anzegem

Op 6 april 2011

Vlaams minister Geert Bourgeois, bevoegd voor Onroerend Erfgoed, kent een premie van 485.596,92 euro toe voor de restauratie van de Sint-Jan de Doperkerk, gelegen in Anzegem. De parochiekerk, opgetrokken in Doornikse steen, prijkt sinds 1976 op de lijst van beschermde monumenten. 

De eerste kerk van Anzegem, een driebeukige romaanse kruiskerk met vieringstoren, is gebouwd op het einde van de 12de eeuw. Door de eeuwen heen bleven enkel de toren, het metselwerk van de transeptvleugels en delen van het koor bewaard. Tijdens restauratieve werken in 1926 zijn de bakstenen gedeelten van de toren herbouwd in Doornikse steen. 

“Restauratiedossiers voor beschermde kerkgebouwen krijgen meestal een gefaseerde aanpak,” legt minister Bourgeois uit. “Als de kerk nog erkend is voor erediensten, en eigendom is van de kerkfabriek, zoals hier het geval is, loopt het aandeel in de restauratiepremie voor de Vlaamse overheid op tot 60 % van de totale raming van de restauratieve werken. De provincie en de gemeente betalen respectievelijk 20 en 10 %.” 

Dit subsidiedossier omvat de restauratie van de gevels en daken. Daarnaast komen ook enkele binnenwerken aan bod, om de toegankelijkheid van het monument voor toekomstig onderhoud te verbeteren.

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is