Anzegem gaat strijd aan met Aziatische hoornaar: “Ze zijn een grote zorg voor de imkers én de fruitteelt”

Op 11 april 2023
Aziatische hoornaars zijn een vloek voor imkers en fruitboeren. De insecten eten immers de honingbijen op. — © cc - Gilles San Martin

N-VA Anzegem stelt dinsdag op de gemeenteraad voor om de strijd aan te gaan met de Aziatische hoornaar.

"We stellen voor om selectieve vallen en lokstof aan te kopen en die ter beschikking te stellen aan lokale imkers”, zegt Koen Tack.
“Die insecten zijn een grote zorg voor zowel imkers als voor de fruitteelt.”

Peter Malaise 11 april 2023 - Nieuwsblad

 

Aziatische hoornaars zijn een vloek voor imkers en fruitboeren. De insecten eten immers de honingbijen op. — © cc - Gilles San Martin

 

Op Waarnemingen.be zien we dat er het afgelopen jaar in Anzegem een tiental waarnemingen waren van Aziatische hoornaars.De exotische soort komt steeds meer voor en vormt een bedreiging voor de honingbijen.
“We stellen voor om selectieve vallen en lokstof aan te kopen en die ter beschikking te stellen aan lokale imkers”, zegt raadslid Koen Tack.
"De gemeente moet een brede communicatie voeren bij de bevolking hoe men de Aziatische hoornaar herkent, welke bedreiging ze vormt en hoe men waarnemingen kan melden.”

Waarnemingen melden
Uit cijfers van het Vlaamse Bijeninstituut blijkt dat in 2021 het aantal verdelgingen boven de 200 lag.
In 2022 steeg dat cijfers naar 1.214 geregistreerde acties van verdelging. De verwachting is dat de populatie de volgende jaren sterk in aantal zal toenemen.
“Dat is een grote zorg voor zowel imkers als voor de fruitteelt, bovenaan het menu van de Aziatische hoornaar staat immers de honingbij, die een belangrijke rol speelt bij de bestuiving van onze fruitbloesems.”
“De koninginnen van de Aziatische hoornaar gaan van maart tot mei op zoek naar een geschikte locatie om hun primair nest te bouwen.
Het is daarom nu het ideale moment om de koninginnen te vangen en de bouw van een secundair nest te vermijden.
We roepen ook op waarnemingen zo snel mogelijk te melden bij een lokale imker, via vespawatch.be of door een foto te sturen naar de milieudienst.”

West-Vlaanderen meer getroffen
De Aziatische hoornaar is een exotische wespensoort die sinds mei 2017 in Vlaanderen voorkomt. Deze hoornaar heeft een zwart fluwelig borststuk, zwarte poten met opvallende gele uiteinden en een oranjerood gezicht. De twee achterlijfsegmenten zijn dan weer geeloranje.
Voorts zijn de werksters tot 25 mm groot, koninginnen worden 30 mm. De Aziatische hoornaar is daarmee iets kleiner dan de Europese hoornaar. Woordvoerder Koen Van Muylem van het Instituut Natuur- en Bosonderzoek (INBO) weet dat West-Vlaanderen meer getroffen is door de Aziatische hoornaars.
“Ze rukken op uit het noorden van Frankrijk. De grensgemeenten hebben de meeste waarnemingen. Wie Aziatische hoornaars ziet, kan dit ingeven op vespawatch."

Het volledige artikel kan je lezen op
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20230411_93918976

 

 

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is