Sociaal weefsel en gezinsbeleid

Van Anzegem een gemeenschap maken. Als dé gemeenschaps- en gezinspartij van Vlaanderen zet de N-VA sterk in op het sociaal weefsel en onze gezinnen.

Een bloeiend verenigingsleven, voldoende kinderopvang, goede scholen, een aangename buurt om in te wonen: het is allemaal van cruciaal belang voor onze levenskwaliteit.

 

GEZINSBELEID

 
Het gezin is voor de N-VA een van de hoekstenen van onze maatschappij. De leden ervan wonen en leven in de gemeente, verdienen er vaak hun brood, lopen er meestal school en genieten er van welverdiende ontspanning. Vandaar dat het aan de gemeente is om een kwaliteitsvol gezinsleven te bevorderen.

De N-VA is zich ervan bewust dat het klassieke gezinspatroon steeds minder de norm is. Eenoudergezinnen, nieuw samengestelde gezinnen, gezinnen met kinderen met een handicap, gezinnen met ouders met een handicap, gezinnen uit de hogere klasse, kansarme gezinnen, … alle hebben ze andere noden. Met die verscheidenheid moet rekening gehouden worden.

Voor ouders is het steeds moeilijker om in deze maatschappij gezin en werk te combineren. Jonge gezinnen zijn in de maatschappij van vandaag haast verplicht om met z’n tweeën te gaan werken om rond te komen en een eigen huis te kunnen kopen. Daar komt de zorg voor de kinderen nog eens bovenop. De mogelijkheid om gezin en arbeid te combineren moet geoptimaliseerd worden.

Voldoende, betaalbare en flexibele kinderopvang

N-VA Anzegem wil dat onze gemeente in de eerste plaats mikt op werkende gezinnen, voor zover dit past binnen de wettelijke en decretale marges. N-VA Anzegem gaat daarom voor voldoende, betaalbare en flexibele kinderopvang, zowel voorschools als buitenschools en met een zo optimaal mogelijk gewaarborgde toegang. Ook het aanbieden van occasionele kinderopvang hoort daarbij.

Het kaderdecreet kinderopvang voorziet tevens in de oprichting van een ‘lokaal loket kinderopvang’. Dat loket moet ervoor zorgen dat ouders die een opvangplaats zoeken een overzicht krijgen van alle beschikbare plaatsen in de gemeente. Niets staat Anzegem in de weg om nu al over te gaan tot de oprichting van zo’n infopunt (bij voorkeur in het Sociaal Huis).

De N-VA wil ook dat het Nederlands in de kinderopvangsector gepromoot wordt. Kinderopvanginitiatieven die zich in Vlaanderen bevinden, moeten worden gestimuleerd om het Nederlands te gebruiken. Hoe sneller anderstalige kinderen hiermee geconfronteerd worden, hoe beter. Op jonge leeftijd maken ze zich een taal nog het makkelijkst eigen. Ook de ouders worden zo gesensibiliseerd over het belang van het Nederlands.

Tot slot mag niet vergeten worden dat het opvangen van kinderen niet alleen een zaak is van professionele kinderopvang. Vrijwillige kinderopvang door grootouders, andere familieleden, soms zelfs buren, verdient aanmoediging.

Opvoedingsondersteuning

N-VA Anzegem wil ook op andere manieren gezinnen ondersteunen. Het invoeren van de kindpremie op Vlaams niveau was niet voor niets een speerpunt van de N-VA. Maar ook op lokaal vlak zijn er mogelijkheden om gezinnen te ondersteunen.

N-VA Anzegem wil opvoedingsondersteuning zoveel mogelijk promoten. Gezinnen die met vragen zitten over de opvoeding van hun kinderen moeten een duwtje in de juiste richting krijgen, zonder betuttelend behandeld te worden. Er zijn verschillende mogelijkheden om die opvoedingsondersteuning te organiseren: van (het promoten van) opvoedingswinkels tot aanspreekpunten voor vragen over het opvoeden.

Een woonbeleid met oog voor de gezinnen

Een gezin moet natuurlijk ook een plaats hebben om te wonen. En net dat wordt steeds moeilijker betaalbaar. De vraag naar geschikte gezinswoningen is vaak groter dan het aanbod. Vooral de vraag naar starterswoningen, woningen voor eenpersoonshuishoudens en woningen die voldoen aan specifieke noden groeit.

N-VA Anzegem gaat daarom voor voldoende differentiatie in het woningaanbod, zodat tegemoet wordt gekomen aan verschillende wensen van verschillende bevolkingsgroepen.

De focus van de N-VA ligt op eigendomsverwerving, eerder dan op het huren. Het verwerven van een woning is niet enkel een meer duurzame oplossing en een verzekering voor de toekomst, het werpt tevens een dam op tegen armoede en kan helpen om meer betrokken te geraken in de buurt of wijk.

Uiteraard beseffen we maar al te goed dat niet iedereen de financiële draagkracht heeft om zich een huis aan te schaffen. Daarom blijven we ook veel belang hechten aan sociale huisvesting. Dit is trouwens niet alleen een zaak voor sociale huisvestingsmaatschappijen maar ook van sociale verhuurkantoren die het privé-woningaanbod aanboren. Op een snelle en goedkope manier voorzien zij in kwaliteitsvolle woningen.

Gezinstoets

Ook binnen andere beleidsdomeinen moet men ervoor zorgen dat men oog heeft voor de situatie van de gezinnen. Zo is het belangrijk dat er een voldoende onderwijsaanbod is in de buurt, zodat ouders kinderen naar de school van hun keuze kunnen sturen. Het is tevens belangrijk dat er een voldoende socio-cultureel en sportaanbod in de omgeving is, zodat zowel ouders als kinderen zich op deze vlakken ten volle kunnen ontplooien.

N-VA Anzegem wil daarom dat het lokale bestuur voorafgaand van elke beslissing een gezinstoets uitvoert. Op die manier kan men tijdig nagaan wat de gevolgen zijn van de maatregel in kwestie voor onze gezinnen, en bijsturen waar nodig.

 

VERENIGINGSLEVEN, VRIJWILLIGERSWERK, BUURT- EN WIJKWERKING

 
Van Anzegem een gemeenschap maken, dat is voor N-VA Anzegem de echte uitdaging. Het belang van het bevorderen van het sociale weefsel is niet te onderschatten: een buurt of een wijk die aan elkaar hangt:

zet dingen in beweging
heeft bewoners die elkaar aanspreken bij problemen (bv. geluid van spelende kinderen, overhangende bomen, …) in plaats van meteen juridische stappen te ondernemen
zorgt voor de nodige sociale controle en vergroot het veiligheidsgevoel. 
 

En het spreekt voor zich dat de integratie van nieuwkomers vlotter verloopt in wijken waar de buren met elkaar omgaan. Buurt- en wijkwerking zijn een perfect middel om de sociale cohesie te versterken.

Een sterk sociaal weefsel en leefbaarheid van buurten gaan hand in hand. Alle vormen van overlast (nachtlawaai, sluikstorten, …) vergroten de ontevredenheid en zorgen voor frustratie. Werken aan de leefbaarheid van buurten is niet enkel de verantwoordelijkheid van de gemeente maar in de eerste plaats van de inwoners zelf. Het spreekt vanzelf dat de politie kan worden ingeschakeld als het probleem de spuigaten uitloopt.

Ook het verenigingsleven speelt een belangrijke rol in het versterken van het sociale weefsel. Het individu ontleent er in belangrijke mate zijn identiteit aan. Dit individu wordt burger door zich in te zetten voor de gemeenschap. Ongeveer de helft van Vlamingen is actief lid van een vereniging. Heel veel mensen zijn betrokken bij een of andere vorm van vrijwilligerswerk. De participatie aan verenigingen neemt toe, behalve voor verenigingen die werven op basis van onvrijwillige persoonskenmerken zoals geslacht (vrouwenverenigingen) en leeftijd (verenigingen voor gepensioneerden). Het zijn vooral specifieke verenigingen die werven op basis van zelfgekozen kenmerken als interesse (bv. hobbyclub) en sport (sportverenigingen) die in de lift zitten.

Verenigingen ‘socialiseren’ hun leden. Langdurig lidmaatschap heeft een positieve invloed op tolerantie, vertrouwen en politieke interesse. De N-VA wil dit verenigingsleven alle kansen geven om zich zo maximaal mogelijk te ontwikkelen.

Financiële en logistieke ondersteuning kunnen daar belangrijke elementen in zijn, net als het reduceren van de administratieve lasten. De administratieve draagkracht van verenigingen verschilt vaak heel sterk. Denken we maar aan de vele adhocverenigingen. Ook deze mogen niet uit de boot vallen.

Ook op vrijwilligerswerk zet de N-VA ten volle in. Voor vele organisaties en verenigingen zijn vrijwilligers onmisbaar in hun werking. De mogelijkheden om als vrijwilliger aan de slag te gaan, zijn in een gemeente bijzonder talrijk: van socio-culturele verenigingen over buurtwerking tot helpen bij de inburgering van migranten, …

 

JEUGD

 
N-VA Anzegem vindt het belangrijk dat kinderen en jongeren in onze maatschappij ook volop de kans krijgen om kind en jongere te zijn. Zij moeten de tijd en ruimte krijgen om op te groeien en mogen daarbij gerust fouten maken. Opgroeien tot volwaardige burgers gaat met vallen en opstaan. Dit neemt niet weg dat ook jongeren gaandeweg op hun fouten moeten aangesproken worden en hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

N-VA Anzegem ziet een sterke jeugdraad als spil voor de inspraakmogelijkheden die jongeren in het lokale beleid kunnen hebben. Ook politieke jongerenverenigingen moeten zoveel mogelijk opgenomen worden in de jeugdraad. Aandacht voor diversiteit binnen jeugdverenigingen is voor N-VA Anzegem zeer belangrijk.

Vaak is dit de beste opstap naar integratie. Voor kinderen is het tevens belangrijk dat zij naar school, naar de sportclub, naar de jeugdbeweging kunnen gaan in hun eigen buurt. Dat is niet enkel veiliger en minder belastend voor het verkeer maar versterkt op zijn beurt ook het sociale weefsel en de ontmoetingen tussen ouders.

Een gerichte wijkwerking in bepaalde buurten, bijvoorbeeld met kansarme jongeren, verhoogt niet enkel de leefbaarheid in de buurt maar ook hun competenties en hun netwerk, en daardoor hun verdere kansen in het leven.

Programmapunten KINDEROPVANG

De gemeente geeft op het vlak van de toewijzing van plaatsen in de kinderopvang daar waar mogelijk voorrang aan alleenstaande werkende ouders, tweeverdieners en werkzoekenden die een opleiding volgen met het oog op integratie op de arbeidsmarkt.
 
De gemeente organiseert een lokaal loket kinderopvang (bij voorkeur binnen het Sociaal Huis), waar ouders die op zoek zijn naar kinderopvang terecht kunnen om een overzicht te krijgen van alle beschikbare plaatsen in de gemeente.
 
De gemeente organiseert een vorm van flexibele en occasionele kinderopvang, waar ouders hun kind gedurende enkele uren per week in goede handen kunnen achterlaten.
 
De gemeente blijft zorgen voor buitenschoolse kinderopvang, waar schoolgaande kinderen na de schooluren en tijdens de vakanties opgevangen worden. Er wordt gekeken naar optimalisatie van de middelen en plaats in alle deelgemeenten.
 
De gemeente organiseert sportkampen in het gemeentelijk sportcentrum. Kinderen van gescheiden ouders die ingeschreven zijn in een andere gemeente en slechts een deel van de tijd in de gemeente wonen, genieten ook van het kortingstarief voor eigen inwoners.
 
Vrijwillige kinderopvang verdient aanmoediging. De gemeente organiseert ontmoetingsnamiddagen in het buurthuis waar grootouders bijpraten en ervaringen uitwisselen terwijl kinderen naar hartelust spelen.
 
De gemeente ondersteunt actief de onthaalouders. Die ondersteuning neemt financiële, logistieke of inhoudelijke vorm aan.
 
De gemeente promoot het gebruik van het Nederlands in de kinderopvang. Anderstalige kinderen zijn op jonge leeftijd immers het makkelijkst vatbaar voor het aanleren van een taal.
 

Programmapunten OPVOEDINGSONDERSTEUNING

Opvoedingsondersteuning is belangrijk. De gemeente neemt een initiatief om een opvoedingswinkel in te richten waar ouders laagdrempelig terecht kunnen met al hun kleine en grote vragen over de opvoeding van hun kinderen (slaap- en eetproblemen, beveiligde toegang tot internet, alcohol en drugs, ADHD, …). Dit is ook mogelijk in een regionale samenwerking met omliggende gemeenten. De consulenten van de opvoedingswinkel nemen de courante vragen zelf op en verwijzen voor meer complexe vragen door naar de gespecialiseerde voorzieningen in de gemeente of de regio (zoals de Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg, Bijzondere Jeugdzorg, …).

 
De gemeente organiseert samen met omliggende gemeenten een opvoedingspunt dat voorziet in info- en ontmoetingsmomenten waarop ouders van gedachten kunnen wisselen over de opvoeding van kinderen. Infoavonden zijn goed geschikt voor tweeverdieners.
 

Programmapunten WOONBELEID

 

Een evenwichtige sociale mix van jonge en oudere gezinnen met of zonder kinderen zorgt voor een gezond sociaal weefsel dat bijdraagt tot een positieve dynamiek in de buurt, wijk of het dorp. Het lokaal woonbeleid zorgt voor de nodige randvoorwaarden en stimulansen om tot die sociale mix te komen.
 
Er is meer verscheidenheid nodig in het woningbestand als antwoord op de specifieke woonbehoeften van verschillende bevolkingsgroepen. We zoeken en promoten innovatieve woontypologieën (starters-, kangoeroe-, lancelot woningen, …) en manieren om levenslang wonen betaalbaar en kwaliteitsvol te maken.
 
De gemeente heeft voldoende aandacht voor speelpleinen en zachte recreatie in haar ruimtelijke uitvoeringsplannen.
 
De gemeente wacht niet om verkeersonveilige situaties op te lossen, zeker op plaatsen waar veel kinderen komen.
 
De gemeente streeft naar een veilige en leefbare omgeving en houdt rekening met de noden van jonge kinderen bij het (her)aanleggen van pleinen, straten en schoolomgevingen.
 

Programmapunten GEZINSTOETS

 

Vooraleer een beleidsbeslissing te nemen, voert het gemeentebestuur telkens de gezinstoets uit. Dit betekent dat ze nagaat welke gevolgen de voorgenomen maatregel zal hebben voor gezinnen met kinderen.

 

DIVERSE MAATREGELEN

 

  • De gemeente voorziet een attentie bij de geboorte van een kindje. Dat kan een geboortepremie of een geschenkje zijn. Sowieso voorziet de gemeente bij elke geboorte een informatiepakket dat ouders info geeft over waar ze in de gemeente voor welke dienstverlening terecht kunnen (artsen, kinderopvang, …).
  • De gemeente voorziet een spelotheek, waar ouders en onthaalouders pedagogisch verantwoord speelgoed kunnen ontlenen, zonder daarvoor extra kosten te moeten maken. 
  • De gemeente voorziet bij gemeentelijke evenementen een gezinsvriendelijke activiteit die ook ouders en grootouders naar de activiteit lokt: een springkasteel, een optreden van de lokale kinderdansclub, animatie, …
  • De gemeente voorziet in de programmatie van het cultureel centrum ruimte voor gezinsvriendelijke optredens of voorstellingen. 
  • In de gemeentelijke sportcentra organiseert de gemeente enkele keren per maand een namiddag waarop activiteiten voor kinderen gepland zijn. 

VERENIGINGSLEVEN, VRIJWILLIGERSWERK, BUURT- EN WIJKWERKING

  • De gemeente stimuleert en ondersteunt wijk-, dorps- en straatfeesten. De wijkwerking gebeurt tot op ‘straatniveau’.
  •  Het verenigingsleven wordt ondersteund met infrastructuur, logistieke steun, informatiedoorstroming via gemeentelijke kanalen, een gepaste subsidiëring, gratis advies inzake administratieve verplichtingen, …
  •  Gemeenten en OCMW’s gaan actief op zoek naar vrijwilligers.
  •  De gemeente werkt constructief samen met het Steunpunt Vrijwilligerswerk.
  •  Elke wijk krijgt via wijkoverleg zijn eigen wijkplan. Het wijkoverleg is een plaats en moment waar burgers met elkaar en met de gemeente in contact komen. Bewoners en gemeentebestuur delen een gezamenlijke verantwoordelijkheid. Het wijkplan omvat wederzijdse engagementen tussen overheid en bewoners.
  •  De openbare ruimte is van iedereen. Speelpleintjes, parken en dergelijke mogen geen bron van ergernis zijn. De openbare ruimte is toegankelijk voor jong en oud, meisjes en jongens.
  •  Wijkoverlast, vandalisme en straatterreur worden actief bestreden. Verschillende instrumenten kunnen worden ingezet: opvoedingsondersteuning, welzijnswerk, straatverbod, …
  •  De politie pakt amokmakers die de boel verzieken kordaat aan. Het systeem van gemeentelijke administratieve sancties (GAS) maakt sneller en efficiënter optreden tegen overlast en kleine criminaliteit mogelijk. Het GAS-systeem kan ook intergemeentelijk georganiseerd worden.
  •  N-VA Anzegem pleit voor een herwaardering van de wekelijkse markt (bijvoorbeeld via de organisatie van een ‘boerenmarkt’ of ‘markt voor streekproducten’).
  •  De wetgeving rond sociale huisvesting laat in een aantal gevallen toe om af te wijken van de algemene toewijzingsregels. Om beter rekening te houden met de lokale binding van kandidaat-huurders, met de behoefte van bepaalde specifieke doelgroepen of om problemen van leefbaarheid in bepaalde buurten aan te pakken, kan de gemeente een eigen toewijzingsbeleid bij sociale huisvesting uitwerken.

JEUGD

  • Kinderen en jongeren hebben ruimte nodig om te leven. Daarom wordt geïnvesteerd in ruimte: jeugdhuizen, speelpleinen, sportterreinen, groene ruimte, … Indien eigen huisvesting financieel niet altijd haalbaar is, kan een multifunctioneel gebruik van bestaande gebouwen oplossing bieden.
  •  De gemeente richt tijdens de zomervakantie enkele straten in als speelstraat, dit in overleg met en op vraag van de buurt zelf.
  •  De gemeente heeft blijvend oog voor de veiligheid in het algemeen en de brandveiligheid in het bijzonder van de jeugdlokalen. De gemeente houdt hierover informatie- en sensibiliseringsacties.
  •  De gemeente zet blijvend in op speelpleinwerking en tracht daarin ook jeugdbewegingen te betrekken.
  •  De gemeente heeft blijvend oog voor de inbraakveiligheid van lokalen van plaatselijke verenigingen.
  •  Kinderen en jongeren worden aangespoord om in te staan voor het onderhoud van hun lokalen.
  •  Voor de N-VA zijn jeugdverenigingen een zinvolle en toekomstgerichte aanvulling in de opvoeding van jongeren tot verantwoordelijke burgers. Zij verdienen dan ook een uitgebreide ondersteuning. Die kan zich situeren op financieel of op logistiek vlak.
  •  Het lokaal bestuur neemt de nodige initiatieven opdat ook jongeren van allochtone afkomst meer te weten komen over de verschillende jeugdverenigingen en daardoor makkelijker toetreden. Dat kan integratiebevorderend werken.
  •  De N-VA wil dat ook politieke jongerenverenigingen toegang krijgen tot jeugdraden. Waar dit nog niet kan, past de gemeente het reglement van de jeugdraad aan.
  •  Jongeren worden gestimuleerd om initiatieven te nemen, te experimenteren en allerlei activiteiten te organiseren (waarbij de formaliteiten tot een strikt minimum worden beperkt). Daaruit kunnen ze lessen trekken en ervaring opdoen.
  •  Onze verbroederingen met buitenlandse gemeenten, kan ervoor zorgen dat de jeugddienst verbroederingsactiviteiten op maat van de jeugd uitwerkt.
  •  De gemeente organiseert jaarlijks een ‘Roefeldag’ waarop kinderen bij de lokale middenstand kunnen leren over de beroepen.